Sprekers

Tibisay Sankatsing Nava

Koninklijk Instituut voor Taal-, Land en Volkenkunde

Hoe kan co-productie van erfgoedonderzoek bijdragen aan dekolonisatie van de wetenschap?

In 2019 zijn 12 lokale aanpassingen van de internationale tentoonstelling Caribbean Ties geopend in het Caribisch gebied en Europa. Deze tentoonstelling over inheems Caribisch erfgoed is het resultaat van twee jaar co-creatie met lokale partners in het Caribisch gebied en presenteert de bevindingen van zes jaar interdisciplinair onderzoek. Partners werkten uitgebreid samen om een gemeenschappelijk verhaal te ontwikkelen dat internationaal in 6 talen wordt gepresenteerd, en pasten de tentoonstelling aan voor lokaal relevante verhalen.

Met Caribbean Ties als case study onderzoekt Tibisay hoe co-creatie het perspectief kan verschuiven van waaruit we verhalen vertellen en bijdragen aan dekolonisatiepraktijken bij de ontwikkeling van tentoonstellingen. Het beschrijft ook strategieën voor het beheren van concurrerende belangen in de co-ontwikkeling van een tentoonstelling van inheems erfgoed, door de kaders van co-creatie en gemeenschapsgericht participatief onderzoek.

Tibisay Sankatsing Nava is onderzoeker en community engagement coördinator bij het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land en Volkenkunde (KITLV). Ze coördineert ook Caribbean Ties, een museale tentoonstelling in 12 landen in het Caribisch gebied en Europa. De tentoonstellingen zijn in 2019 geopend en reizen in 2020 door de regio.